Chemické pivo
Pomůcky: dvě 500 ml Erlenmayerovy baňky (příp. kádinky), velká sklenice (ideálně půllitr)
Chemikálie: voda, jodičnan draselný (KIO3), siřičitan sodný (Na2SO3), hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3), kyselina sírová 40% (H2SO4), saponát
Postup:
- Připravíme zvlášť dva roztoky A a B v elenmayerových baňkách (kádinkách)
- Slijeme roztoky do půllitru
Roztoka A: ve 250 ml vody rozpustíme postupně 0,2 g jodičnanu draselného a cca lžičku hydrogenuhličitanu sodného
Roztok B: ve 235 ml vody rozpustíme postupně 0,2 g siřičitanu sodného, cca 5 ml saponátu a přidáme 10 ml zř. kyseliny sírové
Vysvětlení: v roztoku reaguje jodičnan se siřičitanem za vzniku jodidu, který následně reaguje opět s jodičnanem za vzniku jódu (synproporcionace). Jód zabarví roztok do barvy piva. Zároveň taky probíhá reakce kyseliny sírové a hydrogenuhličitanu, při které se vyvýjí oxid uhličitý, který napění saponát a dotvoří tak texturu piva.
IO3- + 3 SO32- → 3 SO42- + I-
5 I- + IO3- + 6 H+ → 3 I2 + 3 H2O
2 NaHCO3 + H2SO4 → Na2SO4 + 2 CO2 + 2 H2O
Tip: použijte saponát, nikoliv klasické mýdlo - je zásadité a neutralizovalo by kyselelinu v roztoku B. Vzhledem k charakteru reakcí lze v tomto pokusu nahradit sodné soli za draselné či naopak, pokud možno v ekvimolárním množství.
Bezpečnost:
- kyselina sírová je žíravá látka
- z roztoku B se může uvolňovat malé množství SO2